0628-23 NY Times Kruiswoordraadsel 28 juni 23, woensdag - NYXCrossword.com (2024)

Thema-antwoorden komen in paren en zijn afhankelijk van hun positie in het raster om zinvol te zijn: antwoord naar beneden (X) in een kruisend antwoord (Y), "X IN A/THE Y":

De Wiki-est Amazonian Googles van vandaag

Over

9 SAG-___ (vakbond van omroeparbeiders): AFTRA

De American Federation of Television and Radio Artists (AFTRA) werd in 1937 opgericht als AFRA. AFTRA fuseerde in 2012 met de Screen Actors Guild (SAG) en vormde SAG-AFTRA.

17 Koude sauzen: AIOLIS

Aioli is een Franse saus gemaakt van knoflook, eidooiers en olijfolie. Het woord “aioli” komt van “alh”, het Provençaalse woord voor knoflook, en “oli”, een Catalaans woord dat “olie” betekent.

19 Beetje opschepperij: BOAST

Een “opschepper” is iemand die opschept, of die daad van opschepperij. De term werd bedacht door dichter Edmund Spenser in zijn epische gedicht “The Faerie Queene”. Een van de personages in het gedicht is een komische ridder die gevoelig is voor opscheppen, en iemand die Spenser 'Braggadocchio' noemt.

22 Stof afkomstig van houtpulp: RAYON

Rayon is een beetje ongebruikelijk in de textielindustrie omdat het niet echt een synthetische vezel is, maar het kan ook geen natuurlijke vezel worden genoemd. Rayon wordt geproduceerd uit natuurlijk voorkomende cellulose die wordt opgelost en vervolgens wordt omgezet in vezels.

25 Voormalig Midden-Oostenalliantie, in het kort: UAR

De Verenigde Arabische Republiek (UAR) was een unie tussen Egypte en Syrië, opgericht in 1958. De UAR werd in 1961 ontbonden toen Syrië zich terugtrok uit de regeling.

27 Org. dat zaken onderzoekt: TSA

De Transportation Security Administration (TSA) is het bureau dat de goede mensen in dienst heeft die passagiers en bagage op luchthavens controleren.

30 “You’re So Vain”-zangeres Carly: SIMON

“You’re So Vain” is een nummer van Carly Simon dat in 1972 werd uitgebracht. Het nummer gaat over een in zichzelf gekeerde man en zou een van Simons voormalige geliefden zijn. Het onderwerp van het lied leidt al tientallen jaren tot veel speculatie. Simon stemde ermee in om de naam van het onderwerp bekend te maken aan de hoogste bieder op een liefdadigheidsveiling in 2003. De president van NBC Sports, Dick Ebersol, won die veiling en hij heeft beloofd nooit te onthullen wat hem werd verteld. Simon stond hem toe één aanwijzing aan het publiek te geven, namelijk dat de naam de letter E bevat.

37 Tokarczuk die in 2018 de Nobelprijs voor de Literatuur won: OLGA

Olga Tokarczuk is een Poolse auteur die in 2018 de Nobelprijs voor de Literatuur won. Ze won in 2018 ook de Man Booker International Prize voor haar roman ‘Vluchten’. Haar epische historische roman ‘The Books of Jacob’, gepubliceerd in 2014, wordt algemeen beschouwd als Tokarczuks magnum opus.

43 Saxofonist die pionierde in de modale jazz, voor fans: TRANE

John Coltrane was een jazzsaxofonist die ook de bijnaam “Trane” droeg. John's zoon Ravi Coltrane is ook een bekende jazzsaxofonist.

44 Fruitig rood: CERISE

De naam voor de rode kleur die wij kennen als “cerise” is het Franse woord voor “kers”.

45 Bekende schelpenverkoper? : ZIJ

Ze verkoopt schelpen aan de kust.
De schelpen die ze verkoopt zijn schelpen, dat weet ik zeker.
Want als ze schelpen verkoopt aan de kust
Dan weet ik zeker dat ze zeeschelpen verkoopt.

48 Ceremoniële sjerp: OBI

De sjerp die wordt gedragen als onderdeel van traditionele Japanse kleding staat bekend als een obi. De obi kan aan de achterkant vastgebonden worden in een zogenaamde vlinderknoop. De term “obi” wordt ook gebruikt voor de dikke katoenen riemen die een essentieel onderdeel vormen van de outfits die door beoefenaars van veel vechtsporten worden gedragen. De kleur van de vechtsportobi geeft het vaardigheidsniveau van de drager aan.

52 Eenmalige boxy Toyota: SCION

De Scion is een autofamilie die van 2003 tot 2016 door Toyota werd geproduceerd. De Scion-modellen waren gericht op jongere bestuurders en hebben een sportief en compact ontwerp. Sommige Scion-modellen zijn nog steeds verkrijgbaar, maar worden verkocht onder de naam Toyota.

54 Aziatisch schiereiland: Afk. : KOR

Korea werd van 1910 bezet door het Japanse leger tot Japan zich aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945 overgaf. Terwijl de VN werkte aan een trustschapsbestuur voor Korea, beheerde de Sovjet-Unie het Koreaanse schiereiland ten noorden van de 38e breedtegraad en de VS het zuiden. . De plannen van de VN liepen op niets uit toen de Koude Oorlog de oprichting van de twee afzonderlijke staten Noord-Korea en Zuid-Korea dicteerde. Noord-Korea viel in 1950 het Zuiden binnen, wat leidde tot de Koreaanse Oorlog. Na drie jaar vechten werd de grens tussen de twee staten de demarcatielijn tussen de twee strijdkrachten op de dag dat het wapenstilstandsverdrag werd ondertekend. Die lijn loopt diagonaal over de 38e breedtegraad en staat beter bekend als de Koreaanse gedemilitariseerde zone (DMZ).

57 Cel met pseudopoden: AMOEBA

Een pseudopode is een projectie van het celmembraan dat zich ontwikkelt om de beweging van de cel te vergemakkelijken. Amoeben gebruiken dit soort bewegingen.

63 Muntzone waarvan Finland en Malta lid zijn: EUROGEBIED

De eurozone (ook wel “eurogebied”) is een monetaire en economische unie binnen de Europese Unie die de euro gebruikt als gedeeld wettig betaalmiddel en enige munteenheid.

Omlaag

2 Organa die ook een Skywalker is: LEIA

De volledige naam van het personage gespeeld door Carrie Fisher in de filmreeks “Star Wars” is Prinses Leia Organa van Alderaan, en later Leia Organa Solo. Leia is de tweelingzus van Luke Skywalker en de dochter van Anakin Skywalker (ook bekend als “Darth Vader”) en Padmé Amidala. Leia wordt opgevoed door haar adoptieouders Bail en Breha Organa. Ze trouwt uiteindelijk met Han Solo.

3 Met 14-Across, eerste (en laatste) geschenk van een seizoenslied: PARTRIDGE
[14A Zie 3-Down: PERENBOOM]

Het fantastische kerstlied genaamd “The Twelve Days of Christmas” dateert minstens uit 1780 toen het voor het eerst in Engeland werd gepubliceerd, hoewel het misschien van Franse oorsprong is. Het concept van twaalf dagen Kerstmis komt voort uit de traditie dat de drie koningen twaalf dagen na zijn geboorte het Christuskind kwamen bezoeken. Deze zelfde traditie ligt ten grondslag aan de titel van Shakespeares toneelstuk ‘Twelfth Night’.

4 Onderdeel van een retouradres? : belastingdienst

De Internal Revenue Service (IRS) werd tijdens de burgeroorlog opgericht om geld in te zamelen ter dekking van de oorlogskosten. Vóór de introductie van de inkomstenbelasting in 1862 werd de overheid gefinancierd door heffingen op handel en onroerend goed.

6 Klassieke collectie uit de tijdschriften Super Science Stories en Astounding Science Fiction: I, ROBOT

Sciencefictionauteur Isaac Asimov schreef een prachtige verzameling korte verhalen met de titel ‘I, Robot’, die voor het eerst samen werden gepubliceerd in 1950. In de verhalen verwijst hij herhaaldelijk naar de Drie Wetten van de Robotica, die hij introduceerde in het verhaal ‘Runaround’. , voor het eerst gepubliceerd in 1942. De drie wetten zijn:

  1. Een robot mag een mens geen letsel toebrengen of, door niets te doen, toelaten dat een mens letsel oploopt.
  2. Een robot moet de bevelen gehoorzamen die hem door menselijke wezens worden gegeven, behalve wanneer dergelijke bevelen in strijd zouden zijn met de Eerste Wet.
  3. Een robot moet zijn eigen bestaan ​​beschermen, zolang deze bescherming niet in strijd is met de Eerste of Tweede Wet.

8 Kenmerk van de geschilderde woestijn: MESA

De Painted Desert in Arizona is een prachtig badlandsgebied dat bekend staat om zijn kleurrijke rotsformaties. De naam werd al in 1540 door de Spanjaarden gegeven en is een Engelse vertaling van de Spaanse naam “El Desierto Pintado”.

9 Geelvintonijn: AHI

Ahi tonijn wordt ook wel geelvintonijn genoemd en is een populaire vis voor sushi en sashimi. Als gevolg van overbevissing lopen de populaties Ahi-tonijn echter gevaar.

15 Stromatten: TATAMIS

Een tatami is een traditionele mat die in Japan op vloeren wordt gebruikt. De term “tatami” komt van het Japanse woord “tatamu” dat “vouwen” betekent, wat weerspiegelt dat de mat is ontworpen om opgevouwen te worden voor opslag.

20 Uit Lausanne bijvoorbeeld: ZWITSERLAND

"Suisse" is het Franse woord voor "Zwitsers", en "la Suisse" is Frans voor "Zwitserland".

26 Geschikte naam voor een visser: ROD

We gebruiken het werkwoord “hoek” in de betekenis van “vissen”, omdat “engel” een Oud-Engels woord is dat “haak” betekent.

28 Zorg over de luchtkwaliteit: SMOG

‘Smog’ is een samenvoeging gevormd door het samensmelten van ‘rook’ en ‘mist’. De term werd begin 20e eeuw voor het eerst gebruikt om de lucht rond Londen te beschrijven. Verschillende steden over de hele wereld hebben de reputatie bijzonder smog te zijn. De meest door smog geteisterde stad in Latijns-Amerika is bijvoorbeeld Mexico-Stad, gelegen in een ‘kom’ in het hoogland waar industriële vervuiling en voertuigvervuiling worden opgevangen.

29 ___ Hoogte: PALO

De stad Palo Alto, Californië ontleent zijn naam aan een specifieke sequoiaboom genaamd El Palo Alto (Spaans voor "de hoge stok") die zich binnen de grenzen van de stad bevindt. De boom is 35 meter hoog en meer dan duizend jaar oud.

31 Grootste stad in New Jersey: NEWARK

Wat nu de stad Newark, New Jersey is, werd in 1666 gesticht door puriteinen uit de New Haven Colony. Er wordt gedacht dat de nederzetting is vernoemd naar een van de steden genaamd Newark in Engeland, ofwel Newark-on-Trent in Yorkshire of Newark in Nottinghamshire.

33 Zoals een gratis ritje als je al hebt betaald, volgens een hit uit 1996: IRONIC

"Ironic" is een nummer uit 1996, mede geschreven en opgenomen door Alanis Morissette. Een paar regels in het lied zijn:

Het is de man van mijn dromen ontmoeten
En dan zijn mooie vrouw ontmoeten

Voor een prijsuitreiking in 2004 veranderde Morissette deze teksten om steun te betuigen aan het hom*ohuwelijk:

Het is de man van mijn dromen ontmoeten
En dan zijn mooie echtgenoot ontmoeten

35 Met 42-Across, bron van rusteloze verwachting: ANTS
[42A Zie 35-Down: BROEK]

Het woord ‘antsy’ belichaamt het concept van ‘mieren in je broek hebben’, wat betekent dat je nerveus en onrustig bent. ‘antsy’ wordt echter al sinds de jaren 1830 in het Engels gebruikt, terwijl ‘ants in the pants’ een eeuw later ontstond.

36 Wall St.-oriëntatiepunt: NYSE

De New York Stock Exchange (NYSE) is qua marktkapitalisatie de grootste aandelenbeurs ter wereld en is al meer dan 230 jaar actief. Het eerste bedrijf dat aan de NYSE genoteerd werd, was de Bank of New York. Toen de beurs werd geopend, werd het samen met vier andere effecten verhandeld.

42 Zitplaatsen op zondag: PEW

Een kerkbank is een kerkbank, meestal eentje met een hoge rugleuning. De oorspronkelijke kerkbanken waren verhoogde en soms afgesloten zitplaatsen in de kerk die werden gebruikt door vrouwen en belangrijke mannen of gezinnen. ‘Pew’ komt van het Oudfranse ‘puie’, wat ‘balkon, hoogte’ betekent.

46 Stereotiepe shout-out op een jumbotron: Hallo, mama!

Een Jumbotron is een televisiesysteem op groot scherm dat vaak in sportstadions te zien is. De merknaam "JumboTron" werd in 1985 door Sony geïntroduceerd. "Jumbotron" wordt nu vrij algemeen gebruikt voor elk grootschermsysteem op locaties waar Sony in 2001 het bedrijf verliet.

51 Superman, meestal: KENT

De makers van Supermans stripboeken gaven het alter ego van hun titelpersonage de naam ‘Clark Kent’ door de namen van Clark Gable en Kent Taylor samen te voegen, twee leidende mannen van de bioscoop op het moment dat Superman werd gemaakt. Ze modelleerden het personage van Clark echter meer naar de stomme filmacteur Harold Lloyd.

55 R.E.M.’s “The ___ Love”: ONE I

"The One I Love" is een nummer dat in 1987 werd uitgebracht door de rockband R.E.M. De teksten zijn enigszins cynisch. Het nummer begint met een veelbelovende "This one goes out to the one I love". De tweede regel is minder heilzaam: “Een simpel hulpmiddel om mijn tijd te besteden” …

58 Met 62-Across, aanhoudende kleine obsessie: BEE
[62A Zie 58-omlaag: motorkap]

Een bij op je motorkap hebben betekent dat je bezig bent met een idee. Een eerdere en verwante uitdrukking is “bijen in je hoofd hebben”.

61 Endeavour-astronaut Jemison: MAE

Mae Jemison was een bemanningslid van de Space Shuttle Endeavour tijdens een missie in 1992 en werd als zodanig de eerste Afro-Amerikaanse vrouw die in de ruimte reisde. Ze is ook een grote fan van “Star Trek” en verscheen in een aflevering van “Star Trek: The Next Generation”. Dat maakte Jemison de eerste echte astronaut die in een van de “Star Trek” -shows verscheen.

Lees verder, of...
… terug naar het begin van de pagina

Volledige lijst met aanwijzingen/antwoorden

Over

1 Sport van het beklimmen van bergen: ALPINISME
9 SAG-___ (vakbond van omroeparbeiders): AFTRA
14 Zie 3-Down: PERENBOOM
15 Zie 10-Down: KEEL
16 Aanbieders van entertainment tijdens de vlucht? : VLIEGTOON
17 Koude sauzen: AIOLIS
18 Salondecoratie, kortweg: TAT
19 Beetje opschepperij: BOAST
21 Doel van CRISPR-bewerking: GENE
22 Stof afkomstig van houtpulp: RAYON
25 Voormalig Midden-Oostenalliantie, in het kort: UAR
27 Org. dat zaken onderzoekt: TSA
28 Toon totale minachting voor: SPIT AT
30 “You’re So Vain”-zangeres Carly: SIMON
32 Met heel je hart: GEK
33 Bediende met toegang: BINNEN MAN
37 Tokarczuk die in 2018 de Nobelprijs voor de Literatuur won: OLGA
38 Zie 30-Omlaag: GRAS
39 Met een gefermenteerde kwaliteit: WINY
40 Verliest alles: GAAT BRAK
42 Zie 35-Down: BROEK
43 Saxofonist die pionierde in de modale jazz, voor fans: TRANE
44 Fruitig rood: CERISE
45 Bekende schelpenverkoper? : ZIJ
48 Ceremoniële sjerp: OBI
49 Rubbernecks: GAWKS
50 Matchpoint? : WIK
52 Eenmalige boxy Toyota: SCION
54 Aziatisch schiereiland: Afk. : KOR
57 Cel met pseudopoden: AMOEBA
59 Zie 44-Down: KOLENMIJN
62 Zie 58-Omlaag: motorkap
63 Muntzone waarvan Finland en Malta lid zijn: EUROGEBIED
64 Geslagen, bijbels: SMOTE
65 Advies over een modeblog: STIJLTIP

Omlaag

1 Pit-___: A-PAT
2 Organa die ook een Skywalker is: LEIA
3 Met 14-Across, eerste (en laatste) geschenk van een seizoenslied: PARTRIDGE
4 Onderdeel van een retouradres? : belastingdienst
5 Tot de macht ___: NTH
6 Klassieke collectie uit de tijdschriften Super Science Stories en Astounding Science Fiction: I, ROBOT
7 Bevestigen, als knoop: NAAIEN
8 Kenmerk van de geschilderde woestijn: MESA
9 Geelvintonijn: AHI
10 Bij 15-Across, oorzaak van enige heesheid: FROG
11 Plat bord, misschien: TE VERHUUR
12 Komt naar beneden: REGEN
13 Volledig gedesoriënteerd: OP ZEE
15 Stromatten: TATAMIS
20 Uit Lausanne bijvoorbeeld: ZWITSERLAND
23 Eindelijk: EINDELIJK
24 “Woehoe!” : JAAA!
26 Geschikte naam voor een visser: ROD
28 Zorg over de luchtkwaliteit: SMOG
29 ___ Hoogte: PALO
30 Met 38-Across, verborgen verrader: SNAKE
31 Grootste stad in New Jersey: NEWARK
33 Zoals een gratis ritje als je al hebt betaald, volgens een hit uit 1996: IRONIC
34 Kleine kleding: MINIROK
35 Met 42-Across, bron van rusteloze verwachting: ANTS
36 Wall St.-oriëntatiepunt: NYSE
38 Probeert te bemachtigen: GRABS AT
41 “Kerel”: BRO
42 Zitplaatsen op zondag: PEW
44 Met 59-Across, voorbode van gevaar: CANARY
45 Reinigt als een dek: SWABS
46 Stereotiepe shout-out op een jumbotron: Hallo, mama!
47 Voorvoegsel betekenis budgetvriendelijk: ECONO-
49 Terugtrekken: GA UIT
51 Superman, meestal: KENT
53 Clinches: ICES
55 R.E.M.’s “The ___ Love”: ONE I
56 Breng de schoven binnen, zeg: REAP
58 Met 62-Across, aanhoudende kleine obsessie: BEE
60 Reactie op een grappige GIF: LOL
61 Endeavour-astronaut Jemison: MAE

Laat een reactie achter (hieronder), of...
… terug naar het begin van de pagina

0628-23 NY Times Kruiswoordraadsel 28 juni 23, woensdag - NYXCrossword.com (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Otha Schamberger

Last Updated:

Views: 5629

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Otha Schamberger

Birthday: 1999-08-15

Address: Suite 490 606 Hammes Ferry, Carterhaven, IL 62290

Phone: +8557035444877

Job: Forward IT Agent

Hobby: Fishing, Flying, Jewelry making, Digital arts, Sand art, Parkour, tabletop games

Introduction: My name is Otha Schamberger, I am a vast, good, healthy, cheerful, energetic, gorgeous, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.